Brigadeiro – brasilianska chokladbollar

Brigadeiro äts vanligtvis på barnkalas, bröllop och fest och du kan också beställa liknande bollar som present ask eller kilovis på vår hemsida. Detta recept är det klassiska och enkla brigadeiro recept som man kokar hemma.

Ingredienser

  • 397g (en burk) sötad kondenserad mjölk
  • 20g kakaopulver
  • 15g (1 msk) smör
  • ca. 100g choklad strössel*

Gör så här

Häll allt (förutom strösseln) i en tjockbottnad kastrull på medelvärme under ständig omrörning tills det böjar koka. Sedan fortsätt på låg värme tills det börjar släppa kastrullens kanter, rör hela tiden! Det ska behålla formen när man droppar smeten i sig själv – egentligen betyder det att vattnet har avdunstats ordentligt. Det tar ca 15 minuter per burk kondenserad mjölk om man följer temperaturen ovan.

Häll ut blandningen på en smörjad tallrik eller skål och kontakttäck det med plastfolie. Låt det svalna i kylen, helst hela natten, eller till det blir fast.

Ta fram smeten och rulla det till små bollar, hellst 20g varje. Rulla bollarna i riktiga choklad strössel. Har du inte chokladströssel kan du använda en riven chokladkaka istället. Sockrig strössel (som man har på glass på barnkalas) förstörs hela brigadeiro upplevelsen.

Förvaras som lufttät som möjligt i kyl och hålls i ca 2 veckor.

*Du kan köpa lösvikt belgisk chokladströssel på vår fysisk butik Brazil & Co i Stockholm.

Märkt , , ,
sv_SESV