Brigadeiro’s history
Det ursprungliga Brasilianska receptet för brigadeiros från 40-talet använder kondenserad mjölk, chokladpulver och smör som bas. Historiker säger att på grund av rationeringen under kriget så blev sötad kondenserad mjölk en vanlig ersättare för efterrätter.
Says the legend that women started selling the chocolate-condensed-milk treat during rallies, to support the candidate to Presidency brigadier Eduardo Gomes.
Det var första gången i Brasiliens historia som kvinnor kunde rösta för presidenten, så hans kampanjslogan var "vote no brigadeiro, que é bonito e solteiro" (rösta för brigadchefen som är singel och vacker).
Kvinnorna som stödde den vackra och ensamme brigadchefen genom att sälja sötsaker namngivna efter hans smeknamn var nyckelpersoner för att höja hans popularitet som kandidat.
Brigadieren förlorade valet till Eurico Gaspar Dutra, men hans berömda sötsaker överlevde årtionden och är fortfarande en del av varje Brasilianares liv. Brigadeiros äts i största del under speciella tillställningar, så som barnens födelsedagskalas, till bröllop, och som Brasilianare så lär du dig laga dem medan du fortfarande är ett barn.
Under sena 2000 skapade trenden att lägga till smält choklad en schism; nu fanns det "vanliga" brigadeiros och "gourmet" brigadeiros, som var mycket rikare i smak och krämigare än någonsin. Vi har baserat våra special recept på principen att enbart de bästa ingredienserna ska finnas i brigadeiron, och därför använder vi de bästa Belgiska chokladerna, och rent Svenskt smör.
Vår story
I’m the brigadeiro-maker, Priscila! I was born and raised in São Paulo, Brazil, and as a child I learned with my grandmother, Mercedes Rufatto, to make brigadeiro. After grandma passed away in 2012, I started taking courses in the area of baking, chocolate and brigadeiros, as a way to work through grief and spread the brigadeiro love that grandma knew so well.
Only in 2016, after years of experimenting, the first official order came. Party favors for my grandma Nilda’s 80th birthday.
The feeling of making people happy with brigadeiro was what kindled the entrepreneurial fire in me. I made brigadeiros in the USA and Italy, and offered them to various people from all over the world. Since 2020 I have my company based in Sweden, spreading the brigadeiro love around Stockholm and the whole country – the family and friends back in São Paulo constantly miss it, though.
Starting Brazil & Co Multistore along with other Brazilian women was a milestone for Rufatto Brigadeiro and for me as a person, because I could meet people, get instant feedback, and get closer to my customers.
Recognition
Journal Chocolat
I’m slowly realizing the dream of spreading brigadeiro throughout Sweden!
I’ve had the honor to be interviewed by Journal Chocolat (vår/22). Artikeln handlar om brigadeiros, och tar upp en del av företagets historia.
Nyföretagarcentrum
Nyföretagarcentrum har också skrivit en artikel på Svenska om att vara ung och utländsk entreprenör i Sverige. Läs artikeln här!
Huddinges Affärer
In the autumn edition of Huddinges Affärer 2022, an article was published about Nyföretagarcentrum’s mentorship program, that gives a helping hand at the early start of a company.
Journalist Jonas Berge interviewed me and Gunjan Churiwal from Joots, both recent immigrants to Sweden starting on our own.
Prizes
Årets Nyföretagare 2023
In March 2023 I was nominated and awarded the prize Årets Nyföretagare (new businessperson of the year) by Nyföretagarcentrum Botkyrka-Huddinge. A great honor for a one-woman company with just a couple years of existence!
Årets Nybyggare 2024
In June 2024, I was nominated to the H.M. King Carl XVI Gustaf’s Årets Nybyggare Award.
This is one of Sweden’s most honorable awards for entrepreneurs with a foreign background. It has been awarded since 1999, and since 2000, H.M. King Carl XVI Gustaf has been the patron of the award.