Kaka
- 165g majs på burk (195g med vattnet)
- 100g brun farin socker
- 140g polentamjöl
- 100g rapsolja
- 100g ägg (ca. 2st)
- 10g bakpulver
Guavaglasyr
- 300g guava dessert i bitar (“goiabada”)
- 200g vatten
ELLER
- 320g guavamarmelad (redo för användning)
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda majs med vattnet från burken, socker, olja och ägg med matberedare eller stavmixer tills det finns inga stora bitar av majs kvar i smeten.
Vänd ner smeten i en bunke och blanda försiktigt in bakpulver och polentamjöl tills smeten är slät.
Häll smeten i en smord och (polenta)mjölad form (eller osmord silikonform).
Grädda i ca 40–45 minuter, beroende på hur djupt formen är. Testa med en pinne för att säkerställa att kakan är genombakad.
Låt kakan vila i formen 5 minuter innan du stjälper upp den.
Mellan man väntar kan man koka upp glasyren.
Skär guava “kolan” i bitar och koka upp den med vattnet på låg värme tills alla bitar har smält ner och glasyren börjar tjockna lite (5–10 minuter). Stäng värmen och ta bort kastrullen från värmen så att glasyren inte fastnar på botten. Låt den svalna något innan du täcker kakan med glasyren.
Alternativt kan du köpa den färdiga marmeladen och bred den på kakan.
Förvaras lufttät i kylen så att det ska inte torkas. Borde ätas inom 2–3 dagar.