Brasiliansk morotskaka

morotskaka med chokladglasyr

Kaka

  • 200g socker (2,3dl)
  • 200g vetemjöl (2,8dl)
  • 150g ägg (ca3st)
  • 120g olja (1,2dl)
  • 210g morötter
  • 1 msk bakpulver
  • Nypa salt

Chokladglasyr (brigadeiro)

  • 397g (en burk) sötad kondenserad mjölk
  • 50g (0,5dl) vispgrädde
  • 12g (2 msk) kakaopulver
  • 15g (2 msk) smör

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala morötterna och skär dem i bitar.

Mixa olja, socker, salt, ägg och morötterna i en matberedare till en slät smet, utan små bitar av morötter.

Vänd ner smeten i en bunke och blanda in bakpulver och mjöl.

Häll smeten i en smord och mjölad form (eller osmord silikonform).

Grädda i ca 40–45 minuter, beroende på hur djupt är formen.

Låt kakan vila i formen 5 minuter innan du stjälper upp den.

Mellan man väntar kan man koka upp glasyren.

Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka upp den på medelvärme tills det börjar tjockna lite (5–10 minuter). Ju längre man kokar den, desto tjockare blir glasyren.

Bred den värma glasyren över morotskakan. Låt den svalna lite innan servering. Man kan dekorera med en god chokladströssel.

Förvaras i kylen. Borde ätas inom 2–3 dagar.

Marcado com , , , ,
pt_BRPT